Меню для Чемпіона: горіхи в раціоні дитиниГоріхи – це відмінні ласощі, які подобаються не тільки дітям, а й дорослим. Але, крім того, що горіхи смачні, вони ще й корисні, оскільки містять в собі багато вітамінів і мікроелементів. Але з вживанням цього продукту потрібно бути дуже обережними, особливо якщо це стосується раціону дітей.

Горіхи дуже поживні і калорійні, тому важко засвоюються в організмі, надаючи серйозне навантаження на травну систему. До 2-3 років включати їх в раціон малюка не рекомендується, а вводити горіхи в харчування необхідно дуже обережно і повільно, так як вони є високоалергенними продуктами.

Дітям-алергікам доведеться виключити горіхи з меню, діти з надмірною вагою повинні обмежити прийом горіхів і насіння, так як в них міститься велика кількість жирів. Дітям старше 3-х років можна давати їх як десерт в невеликих кількостях – 50 г 1-2 рази на тиждень. Хлібобулочні вироби, що містять насіння або горіхи рекомендується давати дітям після 3-х років, так як їх калорійність значно перевищує вікові норми.

Горіхи, як і будь-які інші продукти, мають властивість псуватися і вимагають особливих умов зберігання. Купуючи горіхи, варто пам’ятати, що найбільш корисними є цілі горіхи, цілісний горіх зберігає свої корисні властивості краще, ніж порізаний або очищений. Зберігати горіхи потрібно в сухому і теплому місці, щоб вони не відсиріли, але при цьому не можна, щоб вони знаходилися довго на сонці. Корисність так само зникає і при тривалому прожарюванні, тому любителям смажених горіхів слід пам’ятати, що їх краще тримати в духовці на високому вогні протягом 3-5 хвилин, ніж при середній температурі 7-15 хвилин.

Варто уважно стежити за якістю горіхів, тому що запліснявілі горіхи становлять небезпеку для організму, як і будь-який зіпсований продукт, вони можуть викликати серйозне отруєння.

Кожен вид горіха відрізняється як своїми корисними властивостями, так і протипоказаннями. Варто більш детально розглянути найвідоміші види горіхів.

Види горіхів

Арахіс. Серед достоїнств варто відзначити досить низьку вартість і доступність придбання, а ще він відмінно втамовує голод. Вживання арахісу сприяє поліпшенню пам’яті й уваги, але людям схильним до набору ваги краще утриматися від надмірного споживання арахісу. Купувати його краще всього неочищеним, так як різні обробки не дозволяють зберегти належну кількість вітамінів.

Волоський горіх. Найкорисніший з горіхів. Вживання його в їжу захищає від нестачі йоду в організмі, так само поєднання в ньому корисних речовин допомагає підвищити розумові здібності. Як і арахіс, волоський горіх може викликати алергію, тому потрібно бути обережним при його вживанні. Так само цей продукт не рекомендується до вживання людям з хронічними захворюваннями шкіри, а також при підвищеному згортанні крові і загостреннях захворювань шлунково-кишкового тракту.

Кедрові горіхи, мабуть, найкраще підійдуть для дитини, так як вони смачні і не мають протипоказань. При наявності імунодефіциту вживання їх в їжу принесе величезну користь, бо в них міститься багато вітамінів.

Кеш’ю. Містить велику кількість вітамінів і мінералів, до того ж цей горіх приємний на смак. Дослідження показали, що він корисний не тільки при захворюваннях шкіри, але і зміцнює ясна і зуби, що є частою проблемою в дитячому віці.

Кокос. Містить велику кількість вітамінів, тому корисний для зміцнення імунітету, благотворно діє на травну систему. Шкода кокоса виражена тільки в разі індивідуальної непереносимості цього продукту.

Горіхи в раціоні дитини

Лісовий горіх. За цінністю і вмістом вітамінів можна порівняти з волоським горіхом. Дозволяється вживати в їжу при захворюваннях серця та при хронічній втомі. Ще лісовий горіх виводить з організму шлаки. Однак може спровокувати алергію, тому потрібно бути обережним при вживанні. Купувати краще неочищеним, так як термін зберігання без шкаралупи 6 місяців.

Мигдаль. Рекомендується при підвищених розумових навантаженнях, для поліпшення зору. При регулярному вживанні мигдаль покращує мозкову активність, знижує схильність до стресів і лікує від безсоння. Протипоказано вживання недозрілого гіркого мигдалю через синильну кислоту, що в ньому міститься. Як і інші види горіхів, дітям не варто вживати даний продукт у великих кількостях, а також при порушеному серцевому ритмі і роботі нервової системи.

Фісташки. Так як вони практично не вимагають обробки, то зберігають велику частину своїх корисних властивостей. Вони допомагають зберегти зір, зміцнюють кісткові тканини: кістки, зуби і скелет в цілому.

Фундук. Це корисний і поживний горіх, який підвищує імунітет і очищає організм від токсинів. Він відмінно підійде для дітей з підвищеним фізичним навантаженням. Фундук є дуже калорійним, тому не рекомендується до вживання дітям з важкою формою діабету і при захворюваннях печінки.

Таким чином, горіхи містять безліч корисних вітамінів і мінералів, які зміцнюють імунітет, знімають втому і до того ж є дуже смачними ласощами. Але в той же час горіхи – це дуже алергенний продукт, який не варто поспішати вводити в раціон дитини. Але якщо алергії немає, то після 3-х років можна включати невелику кількість в раціон малюка, але варто пам’ятати, що надмірне вживання горіхів може викликати негативну реакцію організму не тільки дитини, але і дорослого.

Меню для Чемпіона

Розкажи про футбол для дошкільнят друзям!